Hoe goed is uw organisatie beschermd tegen dataverlies? Bestel online of bel 023 890 1670
 
MKBackup - Startpagina Oplossingen  
Helpdesk  
Gratis proberen
 
Cover MKBackup folder
Wilt u meer lezen over de voordelen, beveiliging, techniek en de mogelijkheden?
Bestel onze brochure
   

Het hoe en waarom van een back-up

Met een back-up voorkomt u dat belangrijke gegevens op uw pc verloren gaan. Hoe gaat dit in zijn werk en welke programma's kunt u gebruiken?

Wat is het nut van een back-up?
Een back-up is een reservekopie van de bestanden op uw computer(s) die u kunt gebruiken in het geval er iets mis gaat. Het kan tenslotte voorkomen dat bestanden per ongeluk worden gewist, beschadigd raken of dat de computer crasht of besmet raakt met een virus.

De schade die dit veroorzaakt is afhankelijk van de vraag hoe digitaal uw bedrijfsvoering is. Maar u kunt de schade beperken door back-ups te maken, omdat verloren informatie  weer teruggehaald kan worden.

Gedeeltelijke back-up
Een aardige bijkomstigheid is dat het ook mogelijk is een gedeeltelijke back-up te maken, afhankelijk van uw voorkeur.

Incrementeel
Er wordt eerst een volledige back-up gemaakt. Daarna wordt elke wijziging apart opgeslagen. Om de computer in oude staat terug te brengen is dus de volledige back-up nodig én alle bestanden met wijzigingen.

Differentieel
Ook hierbij wordt eerst een volledige back-up gemaakt, maar nu worden alle wijzigingen die daarna plaatsvinden in één bestand opgeslagen. Om de computer te herstellen is de volledige back-up nodig en de laatstgemaakte gedeeltelijke back-up met alle wijzigingen.

Wat heeft u nodig voor een back-up?
Wat u nodig heeft voor een back-up is afhankelijk van de vraag of u de back-up zelf maakt of uitbesteedt.

Zelf een back-up maken
Om zelf een back-up te maken, heeft u in ieder geval back-up software nodig en hardware om de gegevens op te bewaren. Voor de software hoeft u niet meteen uw portemonnee te trekken, deze is ook gratis verkrijgbaar. Bij Microsoft Windows XP en Vista wordt standaard een dergelijk programma geleverd. U vindt het door bij Start op Alle programmas te klikken en vervolgens op Bureau-accessoires --> Systeemwerkset --> Back-up. In Windows Vista kijkt u bij Systeem en onderhoud naar het Back-up centrum.

Het Microsoft back-up programma is geschikt voor het maken van één back-up per dag, waarbij u ook de mogelijkheid heeft om vooruit te plannen.

Er zijn op het internet genoeg alternatieven voor het back-up programma van Microsoft te vinden, sommige daarvan kunt u zelfs gratis een aantal dagen uitproberen, vóórdat u gevraagd wordt om te betalen (www.2brightsparks.com/syncback). Het merendeel van de aangeboden producten op internet kent echter geen (technische) ondersteuning.

Platformondersteuning
Voor andere besturingssystemen dan Windows zijn weer aparte back-up programmas te verkrijgen.
Zo is er voor Apple Macgebruikers een online back-up programma, .Mac Backup, waar echter wel een abonnement voor vereist is. Bovendien zit er een limiet aan de hoeveelheid gegevens die u kunt opslaan.

Waar wordt de back-up geplaatst?
Voor de hardware heeft u de keuze uit diverse mogelijkheden, afhankelijk van de grootte van de bestanden waar u een back-up van wilt maken. Gaat het in totaal om niet meer dan een paar Mb, dan kunt u volstaan met een CD-ROM of een USB-geheugenstick. Zelfs wanneer het om een paar Gb gaat, kan een geheugenstick nog voldoen.

Wanneer u back-ups moet maken van grotere bestanden en het zelf wilt blijven doen, dan komt een externe harde schijf in aanmerking. 
De volgende stap is een netwerkoplossing (lees meer hierover in het artikel over gegevensopslag).

Voor- en nadelen van online back-ups
Er is een aantal Nederlandse bedrijven met een goede reputatie op het gebied van online back-ups (zie het kader hiernaast, De Zaak noemt op de eerste plaats MKBackup). Het grootste voordeel van online back-ups laten maken is misschien wel dat u er zelf geen omkijken meer naar heeft:

1. U hoeft de back-up niet zelf te programmeren;
2. U hoeft hem niet te controleren;
3. U hoeft hem niet op te bergen;
4. Uw back-up is doorgaans veiliger dan op een door u zelf gekozen bergplaats.
5. U kunt meerdere back-up's per dag laten maken. 
6. U kunt er ook grote (SQL-)databases mee opslaan.
7. Nadeel zou kunnen zijn dat u uw gegevens toevertrouwt aan derden, maar de betere back-up diensten hanteren strikte contractvoorwaarden waarin uw privacy wordt gegarandeerd.
5. Net als voor andere producten en diensten geldt ook hier voor dat u goed de kleine lettertjes moet lezen van het contract. Let daarbij goed op onderwerpen als aansprakelijkheid en vergoedingen.

Vergeet uw PDA niet!
Maakt u regelmatig voor uw werk gebruik van een PDA zoals een Palm, Blackberry of HP iPaq, dan doet u er goed aan om de gegevens daarvan regelmatig te synchroniseren met uw computer. Het is wel zo handig om de planning van de back-up van uw pc hierop af te stemmen.
Er bestaat weliswaar software waarmee u zonder tussenkomst van uw pc een online back-up kunt maken van de data op uw PDA, maar ook daar hangt een prijskaartje aan. Bovendien is het de vraag of meerdere back-up systemen bijhouden wel zo handig is.

Test uw back-up
Ongeacht of u zelf een back-up maakt of de back-up heeft uitbesteed, het is altijd goed om op gezette tijden te controleren of het programma werkt. Vraag een gratis proefabonnement aan.

Zelf testen met Back-up van Microsoft
Het testen van de back-up en het terugzetten van bestanden moet u ook op regelmatige basis doen. Uw back-up programma biedt die testmogelijkheid: maak een testmap aan, zet er een aantal bestanden waarin geen belangrijke informatie staat in en maak een back-up, inclusief de testmap. Laat het programma vervolgens de mappen en bestanden terugzetten en controleer of het klopt.

Online back-up
Wanneer u een abonnement op een online back-up heeft, kunt u het testen overlaten aan het bedrijf waarbij u die dienst afneemt. Vraag een gratis proefabonnement aan.

Bron: De Zaak

Bekijk het volledig websiteartikelBekijk het volledig websiteartikel (PDF, 105kB)

MKBackup

Terug naar achtergrond informatie of naar nieuws startpagina

Pagina afdrukkenPagina afdrukken | Pagina versturen per e-mailPagina versturen per e-mail | Pagina aan favorieten toevoegenPagina aan favorieten toevoegen

Disclaimer | Privacy | Sitemap