Hoe goed is uw organisatie beschermd tegen dataverlies? Bestel online of bel 023 890 1670
 
MKBackup - Startpagina Oplossingen  
Helpdesk  
Gratis proberen
 
Cover MKBackup folder
Wilt u meer lezen over de voordelen, beveiliging, techniek en de mogelijkheden?
Bestel onze brochure
   

De Zaak: "Pats, daar gaat uw bedrijf!"

De Zaak: Pats, daar gaat uw bedrijf!Het totale klantenbestand, alle personeelsdossiers, de complete boekhouding... Alles in één keer weg! 'Dat kan toch niet zomaar,' zult u misschien denken. Jawel hoor, als u vergeet om voor een back-up te zorgen. "Ik had het gevoel dat het einde oefening was."

"Ik ben altijd als de dood geweest mijn gegevens kwijt te raken, want dan kun je je bedrijf wel sluiten," stelt Dirk Jan Veen, directeur van Architektenbureau Veen in Ermelo. Hij weet waar hij over praat: een aantal jaar geleden raakte hij inderdaad al zijn digitale bestanden kwijt. En dat terwijl hij er juist op gebrand was om zijn data goed te beschermen. "In 1992 zijn we overgestapt naar volledig digitaal werken en ik was daar aanvankelijk best huiverig voor. Tot die tijd maakten we tekeningen en plannen op papier, en die gingen dan veilig de kluis in. Digitale informatie daarentegen is onzichtbaar. Ik wilde dus zeker weten dat het goed wedt opgeslagen. We maakten daarom iedere dag een back-up op tape. Een systeem dat nauwkeurig werd bijgehouden door een van de medewerkers."

Eigen werk terugkopen
Onoplettendheid was er dus niet bij, maar toch ging het dramatisch mis, vertelt Veen. "Een paar jaar geleden zijn we verhuisd. In het nieuwe pand hadden we een volledig nieuw netwerk. De servers verhuisden mee en werden netjes aangesloten. Bij het opstarten bleek echter de eerste harde schijf beschadigd. Vervolgens kwamen we er achter dat ook de tweede harde schijf - een 'spiegel' van de eerste - was gecrasht. Dat twee schijven het allebei begeven is al vrij onwaarschijnlijk. We waren nog nog niet echt in paniek, want we hadden de tapes nog. Op het moment dat we de data daarvan terug wilden zetten, bleek er echter helemaal niets op te staan. Door een fout in de software hadden we al die tijd de melding gekregen dat er een back-up was gemaakt, maar dat was dus helemaal niet het geval!"
Op dat moment brak er wel degelijk paniek uit. Het besef dat alle correspondentie, bouwtekeningen, bouwplannen, bestekken, vergunningsaanvragen in cyberspace waren verdwenen, drong nu in volle omvang bij Veen en zijn mensen door. "Al onze 'intellectuele eigendommen' waren verdwenen. Ik had het gevoel dat het einde oefening was, dat we de zaak konden sluiten."
Na enig speurwerk bleek er nog iets te redden. Een laboratorium in Engeland kon de gegevens op de harde schijven bitje voor bitje terughalen. Het grootste deel van de bestanden werd gered, waardoor Veen en zijn medewerkers in ieder geval de draad weer konden oppakken. Die operatie kostte echter wel € 40.000,-. "Daar wordt je ook niet gelukkig van, zeker als je midden in een verhuizing zit," concludeert Veen achteraf. "Je moet als het ware je eigen werk terugkopen." Meer dan ooit raakte hij ervan overtuigd dat de digitale informatie het van zijn bedrijf was. "Ik werk nu met een online back-upsysteem van MKBackup. Het gebeurt automatisch iedere nacht. De volgende ochtend krijg ik een bevestigingsmail dat er een back-up is gemaakt én waarvan precies. Terughalen van gegevens is kinderlijk eenvoudig. Een ander groot voordeel: de back-up wordt buiten het bedrijf bewaart. Want al leg je je tapes of disk in de kuis, volledige zekerheid heb je bij brand of inbraak nooit."

Bron: De Zaak, De Zaak: Pats daar gaat uw bedrijf (PDF, 1.24MB)Door deze link te volgen gaat u een bestand downloaden

MKBackup

Terug naar in de media of naar nieuws startpagina

Pagina afdrukkenPagina afdrukken | Pagina versturen per e-mailPagina versturen per e-mail | Pagina aan favorieten toevoegenPagina aan favorieten toevoegen

Disclaimer | Privacy | Sitemap